Spoiler

Uit BoekMeterWiki
Versie door Yekezzez (Overleg | bijdragen) op 6 aug 2006 om 16:26

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een spoiler is een tekst die iets verklapt wat voor lezers verborgen had moeten blijven. Het Engelse to spoil betekent bederven of verpesten. Een spoiler bederft de lol die iemand had kunnen beleven aan het boek. Het is immers veel leuker (of spannender) om verrast te worden door een bepaalde uitkomst, dan dat je deze van tevoren al weet.

Het is dus niet de bedoeling dat je zogenaamde "spoilers" plaatst bij de boeken: dat is vervelend voor mensen die het boek nog willen lezen. Omdat discussies over het einde van een boek toch interessant kunnen zijn is er een oplossing bedacht: de [spoiler] tag. Alles wat je tussen [spoiler] en [/spoiler] plaatst wordt automatisch onzichtbaar gemaakt, tenzij de tekst geselecteert wordt. Mensen die niets van het einde willen weten doen dit niet, en het boek wordt voor hen niet verpest. Als je op het boek stemt worden de spoilers ook voor jou zichtbaar.

Mocht je een uitgebreide discussie over het einde van een boek willen beginnen kun je dit beter in het "spoiler" gedeelte van het forum doen, door daar een nieuw topic te beginnen onder vermelding van de naam van het boek. Zet de spoilers niet in de titel van het topic ("Verrassend he, dat de Titanic zonk?"), maar in het bericht zelf. De titel zal namelijk te zien zijn in het updates-overzicht, het bericht niet.