Correct gebruik van aanhalingstekens

Uit BoekMeterWiki
Versie door Halley23 (Overleg | bijdragen) op 8 apr 2017 om 19:24

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het gebruik van aanhalingstekens in plotomschrijvingen op BoekMeter gebonden aan een verzameling regels, die precies vastleggen wanneer enkele dan wel dubbele aanhalingstekens gebruikt worden.

Het gebruik van enkele aanhalingstekens

In plotomschrijvingen moeten bij titels van boeken en andere titels (bv. van films) enkele aanhalingstekens gebruikt worden.

- In ‘The Testament of Mary’ is Maria, de moeder van God aan het woord. - De titel 'Vanuit de hemel vielen drie appels' is gebaseerd op een oud spreekwoord.

Bij zelfbedachte woorden. Schrijvers gebruiken soms zelfbedachte woorden om iets te omschrijven. Om aan de lezer duidelijk te maken dat het om een zelfbedacht woord gaat, kunnen enkele aanhalingstekens gebruikt worden:

- Nederland is flink 'vervinext'.

Als een woord anders bedoeld is dan gebruikelijk (ironisch, sarcastisch, spottend, grappend), worden vaak enkele aanhalingstekens gebruikt:

- Dat was weer een 'geslaagde' grap.

Bij een gefingeerd citaat. Woorden die een (vaak niet concrete) persoon in de mond worden gelegd, staan tussen enkele aanhalingstekens:

- 'Dat kan makkelijker', is de reactie al snel.

Bij woorden die naar zichzelf verwijzen. Als een woord in zelfnoemfunctie wordt gebruikt, en dus naar zichzelf als woord verwijst, kan het tussen enkele aanhalingstekens staan:

- Het woord 'hypothese' wordt met een Griekse y geschreven of 'Kennismaken' is één woord.

Bij een citaat binnen een citaat

Als binnen een citaat (met dubbele aanhalingstekens) nog een keer geciteerd wordt, worden ter onderscheiding enkele aanhalingstekens gebruikt.

Het gebruik van dubbele aanhalingstekens

Dubbele aanhalingstekens worden gebruikt om een letterlijk citaat weer te geven. Dat citaat kan uit gesproken en uit geschreven taal komen:

- De Troonrede begint altijd met: "Leden van de Staten-Generaal". - Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond... - In het rapport stond dat de situatie al enkele jaren "zeer ernstig" was.