MovieMeter

Uit BoekMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Welkomstpagina van MovieMeter

MovieMeter (MM) is (net als MusicMeter) een zuster-site van BoekMeter waar filmliefhebbers met elkaar kunnen discussiëren. Discussies gaan zowel over specifieke films (het hart van de site) als over algemenere onderwerpen (in het forum). Naast de discussies kan er op elke film gestemd worden, waardoor het gemiddelde van een film een indicatie is van de kwaliteit ervan.

Omschrijving

MovieMeter is een website waar filmliefhebbers met elkaar kunnen discussiëren. Als gast kan men er veel informatie vinden, waaronder meningen, over vrijwel alle films die in Nederland en België zijn uitgekomen. Het archief bevat vele duizenden oude films. Een overzicht van nieuwe films in de bioscoop, op televisie, in de videotheek en de toplijsten geven een inzicht als er een film moet worden uitgezocht.

Voor een ingeschreven lid staan daarnaast extra functionaliteiten ter beschikking. Naast het plaatsen van berichten bij de films, regisseurs en op het forum en het geven van stemmen kan een gebruiker ook films toevoegen en corrigeren, een persoonlijke top tien kenbaar maken en eigen filmlijsten samenstellen. Bij het participeren en/of volgen van een discussie op de diverse pagina's vervult de updates-pagina een belangrijke functie. Hier is snel te zien waar de laatste berichten zijn geplaatst.

Geschiedenis

De geschiedenis van MovieMeter omvat inmiddels meer dan vijf jaar aan aanpassingen, uitbreidingen en restylings. De site begon als Jordy's Movie Meter waar Jordy na een bioscoopbezoek voor vrienden een overzicht gaf van wat hij van de film vond. De naam van de site was een verwijzing naar Mioch's Movie Meter, een beoordelingssysteem dat René Mioch altijd in zijn programma's had. Het werd een soort running gag van Jordy om na na elk bioscoopbezoek "Deze film krijgt x sterren op Jordy's Movie Meter" te zeggen. Door groeiende kritiek op zijn mening en na vragen of er door anderen ook niet eens wat neergezet kon worden, begon het idee te groeien om de site uit te breiden. Op een paar dagen tijdens zijn stage in september 2000 heeft hij wat eenvoudige stem- en reageerfunctionaliteiten gebouwd, de naam veranderd en de site wat gebruiksvriendelijker gemaakt, waarmee MovieMeter geboren was.

Discussie

Op MovieMeter kun je discussiëren over bepaalde films en onderwerpen. Dit kan onder de informatie van films, bij een regisseur of op het forum over andere onderwerpen. Het discussiëren is dan ook de kern van de site. Het moderatiebeleid ziet er op toe dat een discussie niet ontaard in scheldpartijen, slow-chat of politieke debatten en beperkt de wildgroei aan topics. Zo is er slechts één topic waar men zich kan voorstellen.

Filmpagina

De filmpagina's zijn gewijd aan een specifieke film. Met ruim 30.000 films vormt dit het hart van de site. Deze pagina start met algemene informatie over de betreffende film en bevat altijd een poster. Ook kan je hier het gemiddelde aantal sterren, die door gebruikers zijn gegeven, aflezen. Onder de algemene informatie bij de film volgen alle berichten bij de film. Hier kunnen gebruikers hun mening uiteenzetten, met elkaar in discussie gaan of andere opmerkingen over de film in kwestie maken.

Forum

Berichten en discussies die niet specifiek betrekking hebben op een film worden geplaatst op het forum. Hier staan niet alleen de algemenere onderwerpen met betrekking tot de site, maar ook topics over een specifieke acteur of regisseur, favorietenlijsten, aankomende filmfestivals, nieuwtjes en ruil en verkoop van dvd's.

Een populaire bezigheid op het forum zijn de filmgames. Bij veel spellen wordt de kennis van de gebruiker op filmgebied getest (Uit welke film komt deze scène?). Sinds de zomer van 2005 wordt de knock-out veel gespeeld. Hierbij worden telkens twee elementen tegenover elkaar gezet. Door stemming vallen elementen af tot de finale is gespeeld.

  • Acteurs-actrices (2006) - Robert de Niro verslaat Al Pacino in de finale
  • Regisseurs (2006) - Stanley Kubrick verslaat Andrei Tarkovsky in de finale
  • Films (2006) - The Shining verslaat Il Buono, il Brutto, il Cattivo in de finale

Stemmen

Doormiddel van stemmen op een film door gebruikers, kan een gemiddeld waardeoordeel opgemaakt worden. De stem wordt uitgedrukt in een aantal sterren, variërend van 0,5 tot 5,0. Hoe meer sterren aan een film wordt gegeven, des te meer de film wordt gewaardeerd. Elke stem telt bij het berekenen van het gemiddelde even zwaar mee.

De toplijsten van films zijn een van de meest geraadpleegde functionaliteiten op MovieMeter. Deze lijsten zijn samengesteld op basis van de gemiddelde waardering die door gebruikers is gegeven aan een film. Miniseries komen hier niet voor in aanmerking. De "alternatieve top 100" vormt daarop een uitzondering en wordt samengesteld uit de persoonlijke top-10-lijsten.

Top 250

In de top 250 staan de beste speelfilms allertijden, op grond van het gemiddelde sterrenaantal gegeven door de geregistreerde gebruikers op MovieMeter. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minstens 100 stemmen ontvangen hebben. Films die in de afgelopen twee jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst. Recente films hebben na een release vaak een hoger gemiddelde dan waar ze uiteindelijk op terechtkomen, doordat tijdens de bioscoop- en videorelease alleen mensen die specifiek geïnteresseerd in een film zijn die film gaan zien. Dit levert een vertekend beeld op. Vóór de invoering van deze regel kwamen nieuwe films als Van God Los kort na de bioscooprelease al snel hoog in de lijst binnen, om daarna geleidelijk te dalen. Van God Los was na videorelease zelfs volledig uit de lijst verdwenen. Voor recentere films is er een aparte toplijst, de zogeheten top recent.

Tip 150

In de tip 150 staan films met een hoge waardering, maar een klein aantal stemmen om in de top 250 opgenomen te worden. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minimaal 20 en minder dan 100 stemmen ontvangen hebben. Films die in de afgelopen twee jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst. In vergelijking met de top 250 staan er relatief veel arthouse-films in de tiplijst.

Toevoegen van films

In het allereerste begin stonden er alleen films op die oprichter Jordy had gezien. Door het voor alle geregistreerde gebruikers mogelijk te maken om films toe te voegen, groeide het aantal films en daarmee het aantal gebruikers op de site snel. Inmiddels bevat de database meer dan 35.000 titels. Alle titels bijgehouden door het Jaarboek Film en het Filmjaarboek, met de bioscoopreleases in Nederland sinds 1980, staan op de site. Daarbij zijn enkele secties zoals de Nederlandse, Turkse en Japanse film, maar onder andere ook het animatie- en horrorgenre door specifieke voorkeuren van een aantal gebruikers zeer uitgebreid te noemen.

Bij het toevoegen moet een gebruiker bepaalde basale gegevens invoeren, zoals de regisseur, de acteurs en de speelduur, die gewoonlijk van IMDb overgenomen worden. Daarnaast zijn een poster of videohoes en een synopsis in goed Nederlands verplicht. Op de site zijn onder andere pornofilms en films met een speelduur van minder dan 45 minuten niet toevoegbaar. Daarnaast beperkt MovieMeter zich tot films.

Zie ook

Link

MovieMeter