Plot

Uit BoekMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In het plot wordt voor een ieder duidelijk waar het boek over gaat. Een goed plot vertelt op zijn minst over welke belangrijke personen het gaat en de gebeurtenissen waar zij mee te maken hebben. Om te voorkomen dat je toevoeging in de prullenbak belandt, zijn er enkele regels waar je op moet letten als je een plot schrijft.


  • ==== Beknopt ====

Het is helemaal niet nodig om een lang plot te schrijven en niet de gehele inhoud van het boek hoeft te worden weergegeven. Maar je plot mag ook weer niet te kort zijn. Een goede lengte is tussen de 5 en 10 zinnen. Wat langer of wat korter is helemaal niet erg, maar hou er wel rekening mee dat BoekMeter geen gebruik maakt van paragrafen en grote lappen tekst onprettig lezen. En ook in een korter plot moet voor iedereen nog steeds duidelijk zijn waar het over gaat.


Nederlands

De plots moeten in correct Nederlands zijn, dus niet in het Engels of andere buitenlandse talen. Een enkel tikfoutje is niet erg, maar plots die vol spel-, grammaticale en zinsbouwfouten staan hebben grote kans niet geaccepteerd te worden.


Inhoudelijk, niet omschrijvend

Probeer je louter te richten op de inhoud. Omschrijvingen als 'in dit boek', 'de hoofdpersoon van dit verhaal is' of 'A. Schrijver neemt je mee naar de wondere wereld van...' zijn te vermijden. Ook het gebruiken van de titel van het boek is nergens voor nodig.

Een voorbeeld:

De Ontdekking van de Hemel gaat over twee vrienden, Onno Quist en Max Delius.

Een beter plot begint zo:

Onno Quist en Max Delius zijn twee vrienden.


Wat hoort zeker niet thuis in een plot?

  • Enters, overbodige spaties en witruimtes. Plots op Boekmeter worden niet opgedeeld in paragrafen. Deze hoef je dus ook niet in te voeren. Voor de crew is de toevoeging lastiger te lezen/controleren als er paragrafen en witruimtes in het plot zijn gebruikt.
  • Spoilers. Niemand wil weten hoe het boek afloopt, tenzij je natuurlijk niet van lezen houdt.
  • Bijzaken, alles wat niet over de inhoud van het boek gaat.
    • Superlatieven over de schrijver of zijn schrijfstijl.
: 
  • Complete quotes uit het boek. Het voegt niets toe en neemt alleen maar onnodige ruimte in. Ingestuurde plots die louter bestaan uit een quote worden zeker niet goedgekeurd.

Verhalenbundels

Plots schrijven voor verhalenbundels kan heel lastig zijn. Slechts een opsomming van de verhalen die in de bundel voorkomen is niet voldoende. Dan weet iemand nog steeds waar het boek over gaat.

  • Je probeert een centraal thema te zoeken. Als bijvoorbeeld (vrijwel) alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan, dan kun je je daar op richten, eventueel met wat voorbeelden.
  • Als er geen enkel centraal thema is, dan licht je minimaal drie verhalen eruit en schrijft voor die verhalen een miniplot. Gebruik wel een inleiding, anders is het verwarrend.


Historische roman waarin de lotgevallen worden beschreven van twee meisjes en hun vader. Zij vluchten in 1787 voor de strijd tussen Patriotten en Oranjegezinden uit Haarlem.


Dit is het verhaal van Roebasjow, een overtuigde communist van het eerste uur,