Afbeelding

Uit BoekMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De afbeelding bij een boektoevoeging bezorgt veel toevoegers hoofdbrekens, vandaar een extra pagina met uitleg hierover.

Originele boekomslag

Het allerliefst willen we dat de originele omslag van de eerste druk van een boek wordt toegevoegd. Inmiddels leert de ervaring dat we hier mild mee om moeten gaan. Boeken zijn ouder dan CD's en films en hebben veel meer uiterlijke veranderingen doorgemaakt.

Boeken uit de 20ste en 21ste eeuw

Hierbij moet het mogelijk zijn om een originele omslag te vinden. De boekdrukkunst immers al goed ontwikkeld en omslagen hebben sowieso al meer aandacht van de uitgeverijen dan in de eeuwen hiervoor. Omdat boeken niet erg bestand zijn tegen de tand des tijds, is het ook niet echt een ramp om van een boek van 100 jaar oud een tweede druk toe te voegen.

Boeken uit de 15de tot en met de 19de eeuw

De boekdrukkunst is uitgevonden, maar hiermee hebben boeken nog niet meteen een eigen, unieke omslag. Boeken worden meestal in leer of linnen gebonden en alleen de meest luxe-boeken hebben een titel in goudopdruk, maar lang niet altijd. Doorgaans zijn omslagen inwisselbaar. Daarom kan voor deze boeken ook een titelblad (voorkeur) of anders een eerste pagina van het boek worden toegevoegd.

Boeken uit de tijd tot de 15de eeuw

Ofwel: uit de tijd voor de boekdrukkunst. Boeken werden met de hand (over)geschreven en in een willekeurige lap leer of linnen bewaard. De kans dat er zoiets als een omslag bestond is nihil, en ook een titelpagina bestond in de meeste gevallen nog niet. In deze gevallen nemen we genoegen met een handgeschreven, liefst eerste pagina van een boek.